Hieronder vind je het overzicht van de veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden. Klik op het balkje om het antwoord te zien.
Ga naar de pagina ‘aanmelden’ op deze site. Hier kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief en maak je direct een persoonlijk account aan.
De verkoop is gestart op 8 maart.
Schrijf je eerst in via de pagina ‘aanmelden’ op deze site. Je maakt daar een persoonlijk account aan voor Pioenhof Hensbroek. Via het digitale inschrijfformulier in je account kun je je inschrijven. Als je al een account hebt volg je deze stappen:
Bij de toewijzing van de woningen krijgen inwoners van Hensbroek voorrang. Mochten er niet genoeg kandidaat-kopers zijn uit Hensbroek zelf, hebben inschrijvers die in de rest van de gemeente Koggenland wonen voorrang. Als hier niet genoeg geschikte kandidaten uitkomen, worden de woningen toegewezen aan inschrijvers buiten de gemeente Koggenland. Hier vind je meer informatie over de toewijzing: https://www.smartwoningen-pioenhof.nl/inschrijven-en-toewijzen/
Het plan bestaat uit 10 Smartwoningen
Bekijk de prijslijst bij de downloads: https://www.smartwoningen-pioenhof.nl/downloads/
Lees hiervoor de toelichting inschrijving en toewijzing bij de verkoopdocumenten: https://www.smartwoningen-pioenhof.nl/downloads/
Magneet Makelaars uit Alkmaar en VLIEG Makelaars uit Heerhugowaard.
De woningen worden gebouwd door Vastbouw.
De kaveloppervlaktes van de Smartwoningen variëren van ca. 66 – 68 m²
De woningen zullen worden toegewezen op basis van de volgorde van de aangegeven voorkeuren. Bij meerdere gegadigden voor één woning vindt de toewijzing plaats op basis van een random match. Hierbij wordt ook de ingevulde informatie en de financiële check (zie hiervoor ook de vraag: ‘Hoe weet ik of de woning voor mij financieel haalbaar is?’) meegenomen bij de toewijzing van de beste kandidaat.
Als de 1e voorkeurskeuze voor een woning al aan een andere gegadigde is toegewezen, kan een eventuele 2e keuze worden toegewezen, enz.
Ga hier naar meer informatie over de toewijzing: https://www.smartwoningen-pioenhof.nl/inschrijven-en-toewijzen/
Naast de 10 smartwoningen komen er:
5 sociale huurwoningen
6 rijwoningen
4 levensloopbestendige woningen
14 twee-onder-een-kap-woningen
3 vrijstaande woningen
4 vrije kavels
Ja, Pioenhof heeft een facebookpagina, www.facebook.com/PioenhofHensbroek
Aan de Julianaweg 1 in Hensbroek, nabij de kruising met de dorpsweg
De sfeer in het gebied is landelijk, gezellig dorps
In het dorp zit basisschool de Ark die al bestaat sinds 1968, ook is er op het terrein een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en BSO te vinden, Olleke Bolleke
In Hensbroek is een voetbalclub Apollo 68. En met voldoende vorst is er zelfs een ijsbaan. Hensbroek heeft ook een Judoclub (judoclub Hensbroek), gymzaal en een golfbaan in het naastgelegen dorp Spierdijk. In het dorpshuis zijn ook meerdere verenigingen voor senioren o.a. biljart, muziek, yoga, klaverjassen etc.
Voor de boodschappen kun je naar de AH en Deka in Obdam. Daar vind je ook een bakker en een slager. Je kunt ook naar de Jumbo in Nieuwe Niedorp met een behoorlijk wijk-winkelcentrum of naar Heerhugowaard waar diverse supermarkten te vinden zijn. In Heerhugowaard is er op maandag een markt in het oude centrumwaard Raadhuisplein. Er is daar ook overdekt winkelcentrum Middenwaard. Daarnaast vind je hier diverse restaurants en uitgaansgelegenheden. Voor je boodschappen kun je ook terecht in Winkelcentrum Vijverhof in Avenhorn. In Avenhorn kun je ook een hapje eten en er is een overdekt zwembad. Huisartsen vind je in Obdam en in Heerhugowaard zijn verschillende medische centra gevestigd.
Pioenhof is goed bereikbaar met de auto. Liever met het openbaar vervoer, ook dat is goed mogelijk.De bushalte is nabij dorpshuis de Oude School (Connexxion buurtbus naar Obdam station en Heerhugowaard Station) Hensbroek Ligt centraal naar uitvalswegen Heerhugowaard/Alkmaar en de andere kant richting Hoorn/Amsterdam.
In Hensbroek heb je Kinderparadijs Koggenland. Hier kun je zowel met goed als slecht weer heerlijk genieten met de kinderen. In Avenhoorn vind je een overdekt zwembad.
In en om Hensbroek zijn diverse wandelroutes te vinden over de begraasde weilanden. In wandelgebied de Leijen vind je een meer waar je kunt vissen.
Ja , er komt voldoende parkeerruimte in Pioenhof. Zowel voor de bewoners als voor de bezoekers.
Om een woning op jouw naam te krijgen moet je overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten betalen. Een woning die nog gebouwd moet worden koop je Vrij Op Naam (v.o.n.). Vrij op Naam betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht betaalt.
Ja, alle woningen hebben een individuele berging.
De woningen worden BENG (bijna energieneutrale gebouwen) opgeleverd. Daarmee voldoet de woning aan de door de overheid vastgestelde norm BENG. Door toepassing van gevel-, vloer-, en dakisolatie en door energiezuinige installaties wordt aan deze normstelling voldaan. Zo wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp en beschikt de woning over een WTW (warmte terug winning) ventilatiesysteem.
Ja, de woningen zijn gasloos.
Nee, alle Smartwoningen worden standaard zonder keuken opgeleverd. Wel hebben wij Bruijnzeel Keukens geselecteerd als projectkeukenshowroom. Zij hebben alvast een speciale keukenaanbieding voor je gemaakt. Zo krijgt je een idee van wat er mogelijk is en tegen welke kosten. Uiteraard kan je bij hen ook een keuken aanschaffen die geheel op jouw persoonlijke wensen is afgestemd. Het is niet verplicht je keuken te kopen bij Bruijnzeel Keukens.
Ja, er zit standaard sanitair en tegelwerk (badkamer en toilet) in de woning.
Alle Smartwoningen worden standaard voorzien van een badkamer en toiletruimte met sanitair en tegelwerk. Deze is tegen meerprijs uit te breiden met aanvullende wensen.
Ja, deze is beschikbaar bij de start van de verkoop. Je kunt deze dan downloaden bij de verkoopstukken.
De aansluiting op het glasvezelnet of kabelnet (het abonnement) dien je zelf aan te vragen. Aansluitingen voor elektra en water worden door de regionale netbeheerder verzorgd. Ook Ziggo en Reggefiber (indien van toepassing) zorgen voor een aansluiting in de meterkast.
Er is inderdaad sprake van een koop- en aannemingsovereenkomt. Je koopt je via de koopovereenkomst die je aangaat met de ontwikkelaar. Met de aannemer sluit je een aannemingsovereenkomst af. De aannemer is de partij die je huis bouwt. De inhoud van de overeenkomsten neemt de makelaar met je door tijdens het optiegesprek. Besluit je over te gaan tot koop, dan teken je de overeenkomsten digitaal bij de makelaar of gewoon lekker thuis. Wat het beste bij jou past. Op dat moment ben je officieel een overeenkomst aangegaan met de ontwikkelaar en de aannemer.
Je kunt een vrijblijvende afspraak (van ca. 30 minuten) inplannen bij de Rabobank, of een eventuele andere erkende financierder. Zie hiervoor de link vermeld in het tabblad financiering. Na afloop ontvang je het ‘Orientatierapport Lenen en Wonen’ als pdf-document. Dit document dien je, wanneer de verkoop is gestart, te uploaden bij je inschrijfformulier. Een financieringsverklaring dient te allen tijde door een erkend financieel adviseur gedaan te worden. Het verplicht je nergens toe. En vergeet niet, als je de financiele check hebt laten uitvoeren, ben je voorrangskandidaat. Lees er hier meer over: https://www.pioenhof.nl/financiering/
Zodra opschortende voorwaarde zijn vervallen en de bouw van de woning definitief doorgaat, ontvang je van Timpaan de ‘hoerabrief’en word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte (leveren van de grond) en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je verneemt dat de akte gepasseerd kan worden. Je voorkomt dan ook dat je transportrente moet betalen. In de hoerabrief staat een datum waarvoor het transport bij de notaris dient te hebben plaats gevonden. Indien je voor deze datum niet getransporteerd hebt, omdat je bijvoorbeeld de hypotheek nog niet rond hebt, dien je rente te gaan betalen. Het rentepercentage dat je dan verschuldigd bent staat vermeld in je koopovereenkomst.moet rente betalen wanneer je hypotheek nog niet rond is op het moment dat de akte wordt gepasseerd (de grond aan jou geleverd wordt)
Het bestemmingsplan is onherroepelijk. Deze is in december 2022 vastgesteld.
De omgevingsvergunning is nog niet onherroepelijk. Prognose is dat deze in het 2e kwartaal van 2023 onherroepelijk is.
Het plan wordt uitgevoerd onder Woningborg garantie- en waarborgregeling.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. De betrokken notaris bij Pioenhof voor het transport van de grond is Appel Notarissen, Dorpsstraat 40A in Obdam
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Krijg je de hypotheek niet rond, dan kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een erkende geldverstrekker.
Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je de aannemer in termijnen voor de bouw. Stap je in als de bouw is gestart, dan zijn er dus al kosten gemaakt. De aannemer heeft de termijnen voor je voorgeschoten. Over deze termijnen moet je bouwrente betalen. In de aannemingsovereenkomst staat precies hoe de termijnen verdeeld zijn en wat het rentepercentage is. Deze bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar.
Op het moment dat aan alle opschorende voorwaarden is voldaan wordt de zogenaamde “hoerabrief” naar alle kopers gestuurd. Hierin staat een datum genoemd vanaf wanneer er rente berekend gaat worden over de grond. Meestal is dat 2 tot 3 weken na de dagtekening van de “hoerabrief”. Als je als koper voor deze datum de grond bij de notaris transporteerd hoef je geen rente te betalen. Transporteer je de grond na deze datum, dan ben je rente verschuldigd.